Sörfjärden

Sörfjärden är ett relativt nyutvecklat område och har en stor mängd flyttblock från istiden som mestadels består av en lite grovkornig ljus granit som kan vara mer el mindre rivig. Det är lite varierat hur lätt det är att ta sig fram till vissa områden, men i regel är det ändå en tacksam terräng att ta sig fram i. Det är mestadels gles tallskog och öppna hyggen samt en del stigar eller spår efter skogsmaskiner. Landningarna är överlag bra då de flesta block är hyfsat fristående och marken plan. Det är även nära till havsbad med en sandstrand på 1500m.

Vägbeskrivning

Sörfjärden ligger cirka 5 mil söder om Sundsvall och hit hittar du genom att åka E4:an söderut till Gnarp. Precis vid Statoil-macken där svänger du vänster rakt ut mot kusten och Sörfjärden. När du nästan är framme finns en skylt mot en golfbana, den avfarten till höger tar du om du vill till Huvudområdet mm. Några hundra meter fram på den vägen finns en infart till höger, den tar man om man vill till området Åsen, Hygget, Dungen mfl. Vid denna infart finns även en bom som tidvis har varit låst och därmed ej gett access via vägen.

Om du istället fortsätter fram mot golfbanan finns en del mötesplatser där det har vart ok att parkera (ingen har klagat ännu). Den första mötesplatsen till höger är lämpligast om man vill till huvudområdet som ligger en bit fram till höger in i skogen. Man ser de första blocken från vägen. Ytterligare längre fram längst vägen finner man området sjösidan till vänster och Golfblocken till höger.

 

Accessinformation

Sörfjärden är ett relativt nytt område för klättring och flesta boende och stugägare i området som vi mött har varit väldigt nyfikna och funderat vad vi gjort och vad vi burit på. När vi förklarat har det tyckt det låtit jättespännande med klättring och har nästan aldrig själva tänkt på att det fanns så stora stenar där att klättra på. Så länge vi är trevliga och respekterar dem gör de förhoppningsvis desamma.

Området Kulturstigen är det område som känns mest känsligt då vissa block är nära bebyggelse. Jag har pratat med det äldre paret som bor precis innan starten på vandringsleden till naturreservatet. De hade inga problem med att vi var nära inpå deras knut och klättra, men jag tycker att vi alla kan tänka på att inte göra allt för mycket väsen av oss där. Precis innan vandringsleden finns en mindre ”parkering” avsedd för vandrare. Där får vi också se till att vi inte belamrar upp hela platsen och stör de boende. Viktigt är också att vi respekterar och följer de regler som finns för naturreservatet som är i närheten.

Klättringen

Det utvecklas ständigt nya problem i Sörfjärden och det finns något för alla.
Här finns det mesta, över 450 problem i registret 3A – 8a

För detaljerad information om området se 27crags.com

Sörfjärden