Getberget

Getberget ligger i Ljungans dalgång ca 70km från Sundsvall och söderläget medför att säsongen börjar tidigt och slutar sent. Getberget erbjuder tradklättring av hög kvalite som påminner om bohuslän. Bergarten är diabas vilket ger långa fina sprickor och ovanligt lite mossa.

Potential finns för bouldering då det ligger många stora block nedanför klipporna.

Vägbeskrivning

Ta E14 mot Ånge/Östersund ca 70km till du når Ljungaverk (Berget syns nu tydligt). Följ skyltningen åt höger mot Getbergets slalombacke och följd vägen till toppen av berget. Parkera på den stora grusparkeringen.

Anmarchen fram till toppen av klippan är ca 200m längs stigen (sydlig riktning från parkeringen). Här kan ni antingen fira ner eller följa stigen åt höger ca 500m längs med toppen på klippan.

Accessinformation

Var uppmärksam på häckande fåglar etc för att säkerställa accessen till berget. Idag har Länsstyrelsen inga fågelrestriktioner på berget. Var extra uppmärksam mellan 1/3 och 15/7 då berget är en potentiell häckningsplats för rovfågel. Om du hör varningsläten eller ser rovfågel vid berget under den här perioden så bör du avlägsna dig från berget. Meddela klubben och Accessdatabasen om detta i så fall.

Klättringen

Än så länge är det mest givna sprickor som utvecklats. Ett standardrack för Getberget bör innehålla ett standardtradrack med kamkilar upp till Camelot #4. Flera leder kräver ännu större kamkilar, upp till camelot #5 & #6. Lederna är oftast 15-30 långa leder. För leder som det behövs speciellt rack kommer information presenteras i ledbeskrivningen. Det är väldigt lätt att hitta lederna. Ofta är det 5-30 meter mellan lederna och instegen har oftast en referens sten med namn & grad för att göra det lätt att orientera sig. Det här är inte din vanliga sportklippa, inga uteslutna grepp här… Bara för att en led inte har några stjärnor behöver inte det betyda att leden inte är värd att klättras. Stjärnmarkeringarna finns till för att nya besökare lättare ska kunna hitta de allra finaste lederna. Hjälm är en fördel nu när området är nytt eftersom det än så länge det kan rasa småsten. Det finns inget vatten vid klippan så ta med det dricksvatten du behöver. Sugen på att göra nyturer? Sundsvalls klätterklubb hjälper gärna till med material om du behöver! Hör bara av dig till någon i styrelsen.

ÖVRE ÖSTRA VÄGGARNA
Två bleka kompisar

Nanglialia, 6+/7- 15m Anders Lidström 2011, Stand i träd.

Två bleka kompisar, 5 & 7- 35m Johan Hedman / Jonas Bäckström 2011, Två replängder, första replängden grad 5, 2a replängden 7-, det är den som ger stjärnorna. Bultade ankare.

Vildvittran, 7 15m Johan Hedman 2011, Bultat ankare.

Camelot ett sprickan, 6-/6 20m Johan Hedman / Pär Åslund 2010,
Stand i träd

Dubbelsprickan, 5+ 15m Johan Hedman / Pär Åslund 2010, Bultat ankare.

Helvetsgapet, 6 15m Anders Lidström 2011 Bultat ankare.

Jonas osopade projekt, 6-/6 20m Jonas Liden & Katarina Reiz 2010,
Stand i träd.

Jag ser ljuset Jonathan, 6- 20m Johan Hedman 2010 Offwidth gärna camelot 5 har du en sexa så släng med den. Stand i träd.

Petes led, 6+ 20m Anders Lidström / Peter Ålander 2010, Stand i träd.

Pilutta dig, 6-/6 20m Johan Hedman 2010, Stand i träd.

Tjorven, 6 15m Anders Lidström 2010, Offwidth börjar med camelot 5, camelot 6 räcker en bit. har du en bigbro så släng med den. Glöm inte små för övre sprickan. Stand i träd

Top